power = ?

Bismillah.

***
What is power?/
Apakah itu kuasa?

how to draw hands

***
Maksud power menurut perisian Word Web ver 6.6 is possession of the qualities (especially mental qualities) required to do something or get something done. Manakala maksud kuasa dalam Bahasa Melayu? Cari sendiri. Haha

Hm. Kite selalu dengar perkataan power ni. Orang yang power dlm pelajaran, considered as hebat or berjayanya seseorang tu dalam exam; PM yang power, considered as orang yang bawa banyak perubahan positif kepada negara; watak cartoon superpower yang power, considered as cartoon yang berjaya menarik perhatian kanak-kanak. So, apa satu perkataan lain yang mirip-mirip membawa maksud kepada power?

***
Okay.

Power —-> Influence.

Hujahnya, there will never be power without influence and influence without power.
Agree?

Orang yang berjaya dalam study, dikira sebagai power, bila dia dapat mempengaruhi orang lain untuk kira dia sebagai power. Seorang PM yang pegang jawatan tertinggi dalam Kabinet, hanya akan dikira power jika dia dapat mempengaruhi semua orang yang bekerja di bawah dia. Cartoon yang dikurniakan pelbagai power oleh pereka grafik pun hanya dikira power bila watak tu dapat mempengaruhi kanak-kanak malahan orang dewasa untuk tengok cerita kartun tu.

Jadi dapat disimpulkan disini bahawa powernya sesuatu benda atau orang tu bila ia dapat mempengaruhi orang lain untuk mengatakan benda tuh hebat, amazing, and of course AWESOME!

***
Now is the time for us to think deeply and wisely, siapakah yang patut kita kira paling berkuasa atau power sepanjang hayat kite? Dan siapakah yang berikan kita perasaan untuk menilai ke-power-an terhadap someone or something tu? Of course, the answer is only ALLAH swt!

Allahu Akbar

Kalau Allah tak kenalkan perkataan power dengan kite, pasti kita tak akan dapat menilai apa-apa pun. Tak dapat hargai apa-apa pun yang kita nampak, kita dengar, kita sebut dan kita fikir. Apa jua makhluk yang ada dalam dunia ni, takkan sesekali dapat menandingi kehebatan Allah swt yang Maha Power.

“Dan milik Allahlah segala bala tentera yang ada di langit dan dibumi. Dan Allah Maha Perkasa Maha Bijaksana”; Surah Fath: 7

Ini jelas menunjukkan kat kita sebagai makhluk yang dicipta-Nya, tidak akan sekali-kali dapat menandingi kehebatan Allah yang Maha Hebat.

***
Tapi, adakah kita benar-benar menghayati kehebatan Allah? Atau adakah kita lebih mengagung-agungkan artis dan selebriti lebih daripada kita memuliakan ulama’ dan ilmuwan, sehingga frasa artis dijunjung ulama dihina menjadi semakin realistik?

Fikir-fikirkan.

Moga-moga kita termasuk dalam golongan yang benar dan diredhai Allah.

Amiin. in shaa Allah.

***
Note:
What is the power of love? Its simply means how you influence me to always remember and care about you. Love Allah.

Advertisements

One thought on “power = ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s