Live Another Day

In the name of Allah, The Most Powerful Lord and Creator.

This post has been written on the day I checked my IELTS result.

Seperti yang dijangka untuk 2 3 malam yang sebelum, keputusan hari ini (IELTS) tidaklah seperti yang diharap-harapkan. Bukan satu kegagalan yang untuk dititikberatkan titik kegagalan pada hari ini sahaja, tapi satu peluang untuk aku cari mana puncanya. Bukan kegagalan hari ini berpunca daripada kekhilafan semasa hari peperiksaan semata-mata, tetapi keputusan hari ini merupakan hukuman-hukuman ringan yang kumulatif, terkumpul sama ada melalui dosa dalam bentuk perbuatan, perkataan dan sebagainya.

Satu sujud yang panjang pun belum mampu lagi untuk memadamkan segala silap yang lepas, apatah lagi layak untuk meminta sesuatu yang besar daripada-Nya. Benar, dalam ujian ada hikmahnya. Tapi sebesar mana hikmahnya, bergantung juga pada setinggi mana tahap kesabarannya. Dan pasti, tinggi rendah sabar itu, ada ikatannya dengan kuat lemah iman.

β€œPerhaps our eyes need to be washed by our tears once in a while,
so that we can see life with a clear view again.”

Yes, All is Well

Terima kasih sahabat, atas tangan-tangan yang dihulurkan dan bahu-bahu untuk disandarkan, ketika aku dalam keadaan lemah dan gundah. Doakan agar masih ada jalan untuk kita bersama-sama menempuhi dunia perubatan.

Nota dari Ampang Pecah:
1. Had just arrived from Ampang Pecah, visiting new brothers and sisters of ALiS Crew for i-Prokhas. Only Allah knows how do I am long for the memories when we were in Asahan.
2. Meja penuh dengan soalan-soalan Past Years. Tapi, tak tahu lah boleh ke tak habiskan ini semua sebelum Exam A-Level sebenar. Hmmm
3. Buat medic kat India pun macam menarik jugak. Doakan aku untuk boleh apply ke India, even though kalau tak ke Manipal pun, kat Ladakh pun jadilah. πŸ˜€
4. Perlukan seseorang untuk bercerita. Tapi, tak tahu how to start and who is the person. I wish I can share with another me.
5. Trial – Kuala Kangsar – Penang – Kelantan – Bangi – Alamanda – Shah Alam. This might be the route that will be taken.

Advertisements

6 thoughts on “Live Another Day

  1. sabar bro.. ak doakan kita sama2 berjaya.. kecewa jgk tpi tu la suratan untuk kite.. Allah sebaik2 perancang.. πŸ™‚

  2. Assalamualaikum…
    semoga Allah permudahkan plan anda yg seterusnya πŸ™‚

    p/s: belajar medic kat mana pun sama je. what matters is the effort and the niat. Viel Gluck! πŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s