Comfort Words and Inspiration

Adalah tu hikmahnya.. Allah dah tetapkan rezeki kita kat mana-mana. Kalau ada, adalah.
Kalau tak da, nak buat macam mana. Yang penting, usaha.
–  from Ma, end of Dec (lepas fail IELTS dengan driving )

When everybody look down on u, I will still look up on u.
Coz ur determination to reach the highest level impressed me. A lot.
–   lepas fail IELTS kali kedua 

Sabar~rangkaian yang tersusun rapi daripada ibadah yang lain.. akan membawa manik2 tawakal, rela dan redha dgn keputusan Allah swt.. Jgn berputus asa, segala kepahitan, segala keperitan sebagai penghapus dosa.. Malang yang menimpa, duka yang melara, mungkin di baliknya ada bahagia, sabar mencari hikmah.. kuncinya hanya sabar
– yang ni pun lepas IELTS #2 

InsyaAllah, kalau Allah dah tetapkan rezeki kau kat situ, takde ape2 boleh halang kan..
Betol2, usaha dulu. Keputusannya serah sepenuhnya pada Dia, sbb tu bukan urusan kita.
–  ni pun lepas fail IELTS  #3

Rilek lah. Takde ape. Tak semestinya yang orang bincang, orang jawab tu semuanya betul.
Yang penting kualiti Sar. Jangan risau eh. Takde ape.
– Wan (kat depan  Gate Cemara, lepas exam Math) 

Rilek bro. Rilek bro. Waktu skang ni memang camni.
Nanti (dah nak exam), graf (pemahaman) tu macam exponential.
– Apai (waktu nak naik tangga blok 8, lepas exam Math C3 dan C4) 

***
Mungkin semusim dua musim ni musim untuk buat muka masam-masam. Memang tension lah kan kalau dah fail, then fail lagi, then fail lagi. Then, bila masa nak success? Tengok yang lain buat muka tension, cakap soalan tu tak dapat jawab, silap unit lah ape lah. Monolog : “Korang tu dah cukup pandai dah, kalau korang tengok paper aku mesti korang rasa macam *********”. Takde lah rasa macam nak komplen macam-macam.

Bagi aku, setiap soalan exam yang susah nak jawab tu, bukan salah orang yang buat soalan, tapi salahkan diri sendiri lah. Kalau betul-betul dah prepare, mesti boleh jawab punya (jawab dengan betul lah, kalau tembak jawapan pun, still kira jawab kan?). Bila fikir-fikir balik, ada baiknya jugak bila datang perasaan macam ni. Perasaan yang down gila, macam tak nak cakap dengan sapa-sapa lagi dah, nak berkurung dalam bilik, bace buku, tak pun, tido.

Dan yang paling penting, bile kaitkan balik dengan soalan exam tu, tu baru soalan exam kat dunia, yang dibuat dicipta oleh manusia sendiri. Bila tak dapat jawab, dah mula rasa keluh kesah. Nanti kat akhirat, bila Allah tanya itu ini, masa tu nak rasa keluh kesah, gundah gulana, semua dah tak ada guna dah. Elok lah jugak datang rasa macam ni. Mudah-mudahan diambil iktibar.

***
Hari ni pulak, 8 Mac, budak-budak fast-track dah dapat result diorang. Ajik, Shy, Amir Hakim, Skem, Paih semua dapat 15. Yang paling awesome, Apek, dapat 15 (3 A*). Memang awesome gilaaa. Tengok macam rilek je. Untung JPKC ada abang-abang yang mantap-mantap nehh. (Apek n Skem). Nak target 3A* macam Apek tu macam a little bit impossible lah, tapi untuk 15 tu aku tak rase tu satu target yang mustahil. Sebab kalau compare, budak fast-track dah la study dengan limited time (3 Sems), tapi still boleh dapat 15, so kalau belajar for 4 Sem, untuk syllabus yang sama, kenapa tak untuk dapat 15 tu? InsyaAllah, moga Allah permudahkan jalan-jalan untuk mencapai impian aku tu. Amiin.

Kemudian, aku pegi jumpa Mdm Rita tadi. Untuk result IELTS yang 6.5 ni, memang konfem IMU takkan offer untuk PMS (Program IMU Twinning Oversea tuu). So, untuk local IMU 5 tahun memang ada possibility. Tapi, kalau untuk Manipal intake March, mungkin boleh negotiate dengan JPA. Itupun mungkin kena compete jugak dengan budak-budak PMC (Penang Medical College). March pun March lah, so I’ve decided to take on Manipal if there is an offer. Tapi, apa-apa hal, exam A-Level kena mantap lah kan?

comforting-words1

Btw, doing medicine local or overseas is just about the same. Last-last, jadi doctor jugak kan? (InsyaAllah). *yang ni pun comfort words jugak*.

Advertisements

6 thoughts on “Comfort Words and Inspiration

  1. selagi ada usaha, sama ada hasilnya bahagia atau tidak, sekurang- kurangnya di akhir nanti kita tak akan menyesal dan bersedih. because we know we did our best.

    till then, fight with all your best. be patient be persevere. be CONFIDENT.

  2. aisar…ttbe aku rse sebak plak bce post nie..insyaAllah, Allah ade perncangan yg lbih baik utk hg..pape pun, trus tetap kuat..istiqamah dalam usaha dan tawakal..Allah Maha Melihat usahaMu…yakinlah, bhawa ini smua ujian utk Allah menduga tahap keimanan kita..sejauh mana kita kembali kepadaNya…aisar, hg boleh!!!!!!

  3. yup.agree! but orang ckp ni dugaan yg allah bg means allah rindu nk dgr rintihan kita.Dia akan beri setimpal dengan usaha kita.mungkin kita rasa kita dh byk study,but sometimes ibadah lain kita buat ke tak.evrything should be intended because of Him.balance and the intentions must be in the right path.reminding myself too.all the best!pray for u. 😀

  4. We are in the same shoe cecek..Dont worry..Allah dah tetapkan yang terbaik untuk kita..As for me, maybe nak buat law dekat UM or UiTM tu tak layak but still im going to try for Unisza..Doakan I. Insyaallah, we are going to strive for infinate success in the world and hereafter..amiiiin..I believe in you :)..Cari peluang yang ada…Di setiap peluang yang ada tu sebenarnya Allah dah sediakan nikmat yang terbaik untuk kita :)..

  5. chill aisar,.i know how it feel.taw2 lah cmane my spm n my mtrix pnye result.siap kne patah blek uat dip.but hey!i did better during dip.jgn cpat putus asa.Allah x bg lagi kejayaan mybe sbb ad something y uat kite lalai ttg Dia.Dia nk kite btol2 ready ntok nikmati kejayaan tu.so..if i can taste the success after few times having bad things.y dont you?pasti bole jgak..aisar miey knal bkan jenis lemah gini.keep looking forward.jgn pndg blakang.x elok ntok kesihatan.bahaye.hehe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s