Senyum!

Tetiba je malam nak exam ni, datang swing mood pulak. Rasa macam sangat tak sedap hati. Mungkin esok ada jadi macam-macam, mungkin malam ni tak dapat nak tidur, atau mungkin kembali malam ni, atau mungkin, dan mungkin.

Dan terlintas pulak nak tengok Fattabiouni kat Youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=aARj9TuAtGM&feature=g-vrec

Senyum tu bukanlah satu adat, tetapi satu ibadat. Alangkah senangnya kita beribadah dengan hanya melemparkan senyuman kepada sesiapa sahaja. Bayangkan, sekiranya kita keluar dari bilik kita, menuju ke exam hall (blok U), nampak orang sedih-sedih, buat muka masam. Pasti ada masalah yang menghimpitnya. Jadi, sekiranya kita senyum, sekurang-kurangnya kita menampakkan jalan keluar daripada kesedihan baginya, selain dengan ganjaran bersedekah menurut hadis Rasulullah. Malah, dalam hadis yang lain, pernah disebut bahawa Rasulullah tidak pernah bercakap,  melainkan dalam keadaan memberi senyuman.

🙂

Macam ni la!

Hm. Mungkin malam ni dah dapat tidur dengan tersenyum tenang. Dalam hati memang gundah bagai, tapi kan tak elok kalau buat muka suram. Elok kalau senyum je. Biarlah fikiran melayang terbang entah ke mana-mana malam ni, pasti akan pulang ke dalam jasadnya jua.     Old memories, please get away. Sekarang ni bukan waktunya nak berangan boleh undurkan masa. Pilihan dah dibuat. Battle untuk 15*.

Dengan tiba-tiba jugak, bakat membebel datang. Hm.
Kertas-kertas exam lepas, jumpa pagi karang. Nak tidur kejap.

Don’t count how much you harvest each day,
but count how much seed you plant. 

Nota kaki:
1. Kalau dapat mimpi masuk lab Kimia pun okay jugak. Boleh buat flame test dengan anion tests.
2. Middle East Medic n EE German, sorry. Tak ada jodoh. :’)
3. Baru je dapat hirup udara segar dalam bilik. Thanks warga bujang, gotong-royong tadi. 🙂

Advertisements

3 thoughts on “Senyum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s